Muurisolatie

Je kent het wel: kou, vocht en tocht langs muren en ramen. Niet of slecht geïsoleerde spouwmuren zijn de hoofdoorzaak, met een hoge energierekening tot gevolg. Hierdoor verbruik je waarschijnlijk al jaren te veel energie. Met muurisolatie bespaar je tot circa 30% op uw energierekening. Via Interpolis IsoleerWijzer bieden QBuild en Pluimers Isolatie spouwmuurisolatie aan.

Is jouw woning geschikt voor muurisolatie?

Ben je benieuwd welke isolatiemogelijkheden bij jouw huis passen? Doe dan de online-isolatiecheck en krijg direct inzicht in jouw mogelijkheden.

Spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Vroeger werden de muren van een huis massief gemetseld. De dikte van de muur was ongeveer de lengte van één baksteen. Dit noemen we een enkelsteens muur.

Vanaf circa 1925 veranderde de bouwwijze radicaal en werden de massieve muren vervangen door spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit twee halfsteens muren met een tussenruimte. Nog steeds worden in nieuwbouwwoningen de buitenmuren als spouwmuur opgemetseld.

Bij na-isolatie wordt de volledige spouw opgevuld met isolatiemateriaal. Dit materiaal moet aan tenminste twee basiseisen voldoen: isolerend en vochtwerend. Alle materialen die wij hanteren voor na- isolatie voldoen ruimschoots aan de huidige eisen. De spouw wordt volledig gevuld met isolatiemateriaal, waardoor een optimale isolerende werking gegarandeerd is.

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. Via dit gat wordt despouw gevuld met isolatiemateriaal.

Heeft mijn huis een spouwmuur? 

Van belang voor deze vorm van isolatie is dat je huis een spouwmuur heeft. Dat is meestal af te leiden aan het bouwjaar van je huis.

 • Huizen gebouwd tot 1925 hebben meestal een enkelsteens muur. Dus geen spouw.
 • Huizen van 1925 tot 1974 hebben meestal wel een spouwmuur. En de spouw werd tijdens de bouw in de meeste gevallen niet geïsoleerd. Voor huizen van dit jaartal is spouwmuurisolatie een interessante optie.
 • Van 1975 tot 1990 werden de woningen tijdens de bouw meestal geïsoleerd. In sommige gevallen niet of matig. Dan kan extra spouwmuurisolatie winst opleveren. Als je twijfelt kan je een adviseur inschakelen. Hij boort een gaatje in de buitenmuur en bekijkt met een camera de spouw.
 • Huizen gebouwd vanaf 1990 zijn goed genoeg geïsoleerd. Er is geen spouwmuurisolatie nodig.

Wij maken gebruik van HR-IsoWool

Onze wol bestaat uit vezels die vochtafstotend zijn behandeld. Door de fijne structuur kan het materiaal erg compact worden ingeblazen via de voegen van een bakstenen muur. Hierdoor bereiken we een hoge isolatiewaarde. HR-isowool is geclassificeerd met het hoogst haalbare brandklasse (A1).

De voordelen

 • Terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar
 • Gemiddelde besparing van 30% op het gasverbruik
 • Wooncomfort verbetert
 • Mogelijk beter energielabel wat resulteert in hogere woningwaarde
 • Kou en vocht bij de muren verdwijnen
 • Geen schimmel meer op binnenmuren
 • In de zomer houdt spouwmuurisolatie de warmte buiten de woning

Heb je nog andere vragen over de Isoleerwijzer?

Stuur een e-mail

klantenservice@​interpolis.nl

Interpolis helpt jou met isoleren.

Onze partners QBuild en Pluimers Isolatie zijn de experts. Zij verzorgen het advies en de uitvoering. Het isoleren van een woning is maatwerk, want geen woning is hetzelfde. De adviseur weet precies welke oplossingen er voor jouw woning het meest geschikt zijn.